“ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ ΜΙΣΘΩΤΕΣ”- Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

“Κακοπληρωτές Μισθωτές”- Η Μάστιγα της Εποχής!

Ένα από τα πλέον συνήθη προβλήματα που δυστυχώς αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους  οι εκμισθωτές ακινήτων, είναι η καθυστέρηση ή και πλήρης άρνηση καταβολής των μισθωμάτων στις μισθώσεις των κατοικιών, αλλά και στις επαγγελματικές μισθώσεις. Τι γίνεται λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις; Πως προστατεύεται ο ιδιοκτήτης του ακινήτου;

Σε αυτές τις περιπτώσεις η λύση είναι μια και απλή και λέγεται έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου και μισθωμάτων. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις όμως για να εκδοθεί μια τέτοια διαταγή;

Για να εκδοθεί μια διαταγή απόδοσης μισθίου και μισθωμάτων και έτσι να ελευθερωθεί το ακίνητο από τον κακοπληρωτή μισθωτή αλλά και να πάρει τα μισθώματα που του οφείλονται ο ιδιοκτήτης, πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Ενεργός μίσθωση

2) Έγγραφη απόδειξη της μίσθωσης

3) Καθυστέρηση μισθώματος από δυστροπία

4) Έγγραφη όχληση του μισθωτή (εξώδικο) τουλάχιστον 15 ημέρες πριν από την κατάθεση της διαταγής αποδόσεως της χρήσης του μισθίου.

Για την έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου και μισθωμάτων απαιτείται να υφίσταται μίσθωση ενεργός και όχι λυμένη. Ενεργός είναι η μίσθωση όσο διαρκεί η συμβατικά ορισθείσα χρονική διάρκεια, π.χ. τρία έτη. Η μίσθωση ακινήτου για κατοικία ισχύει τουλάχιστον για τρία (3) έτη, ακόμη και εάν έχει συμφωνηθεί για βραχύτερο χρονικό διάστημα ή για αόριστο χρόνο. Αντίστοιχα η εμπορική μίσθωση έχει διάρκεια κατ΄αρχήν 12 ετών, ανεξάρτητα από τη χρονική διάρκεια που αναγράφεται στο μισθωτήριο. Αν ο εκμισθωτής δεν ζητήσει την απόδοση του μισθίου μέσα σε εννέα μήνες από τη λήξη της μίσθωσης λόγω παρόδου 12ετίας, η μίσθωση θεωρείται ότι έχει παραταθεί για τέσσερα ακόμη έτη από τη λήξη της για ορισμένες κατηγορίες εμπορικών μισθώσεων.

Για την έκδοση της διαταγής απόδοσης μισθίου, απαιτείται οπωσδήποτε να προσκομισθούν, πιστοποιητικό της οικείας Δ.Ο.Υ ότι δηλώθηκαν τα μισθώματα, το μισθωτήριο, το εξώδικο με αποδεικτικό επίδοσης με το οποίο οχλήθηκε για την καταβολή των μισθωμάτων ο μισθωτής και οποιοδήποτε
άλλο έγγραφο αποδεικνύει τους ισχυρισμούς του αιτούντος, ανάλογα με τις ιδιομορφίες κάθε περίπτωσης.Προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης δεν απαιτείται όταν η μίσθωση έχει διαρκέσει λιγότερο από ένα έτος και υφίσταται ακόμα προθεσμία για τη δήλωση στη φορολογική αρχή των σχετικών μισθωμάτων.

Επίσης, απαιτείται η καθυστέρηση στην καταβολή του μισθώματος εκ μέρους του μισθωτή να οφείλεται σε δυστροπία του. Το τεκμήριο αυτό ανατρέπεται και επομένως δεν υφίσταται δυστροπία αν ο μισθωτής ισχυρισθεί και αποδείξει ότι η καθυστέρηση καταβολής του μισθώματος οφείλεται σε εύλογη αιτία, δηλαδή σε γεγονός για το οποίο δεν υπέχει ευθύνη. Ωστόσο η οικονομική αδυναμία ή η απλή δυσχέρεια του μισθωτή να καταβάλλει το μίσθωμα δεν αποτελεί εύλογη αιτία μη καταβολής αυτού και γεγονός που αίρει τη δυστροπία του. Ο νομοθέτης έχει προνοήσει και έχει προβλέψει προθεσμία 20 ημερών, μετά την πάροδο της οποίας η διαταγή αποτελεί εκτελεστό τίτλο και δίνει στο μισθωτή το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για να μετοικήσει.

 

Date: 13 Μαΐου 2017