ΔΙΑΖΥΓΙΟ

Συναινετικό ή με αντιδικία;

Κάθε ζευγάρι που ξεκινάει τον έγγαμο βίο του έχει σκοπό να ζήσει αγαπημένο και μονιασμένο «για μια ολόκληρη ζωή». Πολλές φορές όμως, στην πορεία, τα πράγματα αλλάζουν και ο έγγαμος βίος παίρνει άλλη τροπή. Το ζευγάρι αρχίζει να έχει σοβαρά προβλήματα στη σχέση του, με αντίκτυπο συνήθως στους πιο αθώους του περιβάλλοντός του, δηλαδή στα παιδιά που τυχόν έχει. Τι πρέπει, λοιπόν, να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Η ιδανικότερη λύση γι’ αυτό είναι ο ειρηνικός και ήπιος χωρισμός του ζευγαριού με συνοπτικές διαδικασίες. Κατά πόσο όμως κάτι τέτοιο είναι εφικτό; Η απάντηση είναι ΠΟΛΥ, αρκεί το ζευγάρι να “βάλει στην άκρη” τους εγωισμούς και να θέσει ως κύριο μέλημα του την ψυχική του υγεία και ηρεμία, τόσο του ίδιου του ζευγαριού όσο και των παιδιών του.

Συναινετικά Διαζύγια

Έτσι λοιπόν, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι όταν δύο σύζυγοι επιθυμούν να λύσουν τον γάμο τους, έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν δύο πορείες: είτε αυτήν του συναινετικού διαζυγίου είτε αυτήν του διαζυγίου κατ’ αντιδικία. Η ταχύτερη, η λιγότερο ψυχοφθόρα διαδικασία τόσο για τα ανήλικα τέκνα όσο και για το ζευγάρι αλλά και η οικονομικότερη είναι αυτή του συναινετικού διαζυγίου, η οποία -ως είναι αυτονόητο- προϋποθέτει τη συναίνεση των δύο συζύγων. Η συναίνεσή τους αυτή θα πρέπει να αφορά κατ’ αρχήν τη λύση του γάμου τους με συναινετικό διαζύγιο, η οποία μάλιστα πρέπει να δηλώνεται ρητά και εγγράφως σε σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό, όπου και τα δυο μέρη θα συμφωνούν ότι επιθυμούν ρητά να λύσουν τον γάμο τους με συναινετικό διαζύγιο. Σε περίπτωση όμως, που υπάρχουν ανήλικα τέκνα, η παραπάνω συμφωνία τους δεν αρκεί από μόνη της. Χρειάζεται περαιτέρω να ρυθμίζονται δύο καίρια θέματα που αφορούν στην επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων και στην επικοινωνία τους με τον γονέα, ο οποίος δεν έχει την επιμέλειά τους. Δηλαδή απαιτείται από τον νόμο να υπάρχει συναίνεση και έγγραφη συμφωνία των δύο συζύγων-γονέων για το ποιος εκ των δύο θα ασκεί την επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων και πως θα επικοινωνεί μαζί τους ο έτερος γονέας, ο μη έχων την επιμέλεια. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι  απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου είναι η εξάμηνη διάρκεια του γάμου.

Δικηγόρος για πρώτη κατοικία – Νόμος Κατσέλη

Εφόσον, λοιπόν, υπάρχει δυνατότητα συναίνεσης των δύο συζύγων για όλα τα παραπάνω θέματα, τα μέρη μπορούν να προχωρήσουν στη διαδικασία του διαζυγίου. Ένας πληρεξούσιος δικηγόρος ή δύο (εφόσον κάποιο από τα μέρη επιθυμεί την εκπροσώπησή του από διαφορετικό δικηγόρο- πράγμα το οποίο δεν θα συνιστούσα καθώς κάτι τέτοια θα ανέβαζε σημαντικά το κόστος του διαζυγίου) θα καταθέσει για λογαριασμό τους αίτηση συναινετικού διαζυγίου στο κατά τόπον αρμόδιο Δικαστήριο και στη συνεχεία ορίζεται δικάσιμος. Η παρουσία των δύο συζύγων δεν είναι απαραίτητη την ημέρα της δικασίμου. Εάν δηλαδή οποιοδήποτε εκ των δύο μερών δεν επιθυμεί να παρευρεθεί στο ακροατήριο του δικαστηρίου, μπορεί να εξουσιοδοτήσει τον δικηγόρο του με ειδικό πληρεξούσιο, το οποίο συντάσσεται σε συμβολαιογράφο και έχει ισχύ το πολύ τριάντα (30 ημέρες) πριν τη δικάσιμο. Στη συνέχεια τα μέρη αναμένουν τη δημοσίευση της δικαστικής απόφασης.

Έτσι, το ζευγάρι χωρίζει ήρεμα και «αναίμακτα» τόσο για το ίδιο όσο και για το περιβάλλον του και βγαίνει όσο το δυνατόν πιο αλώβητο από μια τέτοια επίπονη, στενάχωρη αλλά και δαπανηρή διαδικασία.

Ενημερωθείτε από το νομικό τμήμα του Δικηγορικού Γραφείου «Ζωή Τρουλινού» για όλες τις αλλαγές και τις εξελίξεις σχετικά με τα Συναινετικά Διαζύγια καλώντας τώρα στο 6972858211. Μπορείτε ακόμα να κάνετε Like στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νομικά νέα.

Date: 13 Μαΐου 2013