Δικαστική Συμπαράσταση

Δικαστική Συμπαράσταση είναι η κατάσταση, στη οποία τίθεται ένα άτομο, όταν αδυνατεί να μεριμνήσει για τις προσωπικές του υποθέσεις είτε εξαιτίας κάποιας ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής είτε εξαιτίας κάποιας σωματικής αναπηρίας αλλά ακόμα και για λόγους τοξικομανίας και αλκοολισμού.

Ο νομοθέτης έχει προβλέψει τον θεσμό της δικαστικής συμπαράστασης, ως ένα μέσο προστασίας προσώπων, τα οποία είτε λόγω κάποιας πάθησης είτε εξαιτίας κάποιας νοσηρής εξάρτησης αδυνατούν να ασκήσουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως ενεργοί πολίτες.

Η διαδικασία αυτή αποσκοπεί στην προστασία του δικαστικά συμπαραστατούμενου, ο οποίος κατά κανόνα δεν διαθέτει την απαιτούμενη διανοητική διαύγεια, ώστε να δεσμεύεται νομικά από τις ενέργειες του.

Δεδομένου των σοβαρών συνεπειών που συνεπάγεται η κήρυξη ενός προσώπου σε Δικαστική συμπαράσταση, η διαδικασία λαμβάνει χώρα ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου, έπειτα από αίτηση (δικόγραφο) που κατατίθεται από τους ενδιαφερόμενους.

Τα πρόσωπα που δύνανται να καταθέσουν την αίτηση της δικαστικής συμπαράστασης διαφοροποιούναι ανάλογα την περίπτωση για την οποία ζητείται η κήρυξη ενός προσώπου σε δικαστική συμπαράσταση. Ειδικότερα, διακρίνονται στις εξής περιπτώσεις:

Α) Επί σωματικής αναπηρίας: Σε περίπτωση που ο υπέρ ου πάσχει αποκλειστικά από σωματική αναπηρία, μόνο ο ίδιος ο πάσχων έχει δικαίωμα να καταθέσει αίτηση για τη θέση του σε δικαστική συμπαράσταση

Β) Επί διανοητικής ή ψυχικής διαταραχής: Όταν πάσχων ταλαιπωρείται από κάποια διανοητική ή ψυχική διαταραχή ο κύκλος των προσώπων που νομιμοποιούνται να καταθέσουν την αίτηση διευρύνεται σημαντικά. Πλέον δικαίωμα προς κατάθεση έχουν είτε ο ίδιος ο πάσχων, είτε ο/η σύζυγος του πάσχοντος, είτε γονείς του πάσχοντος, είτε τα τέκνα του πάσχοντος. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις τέτοιο δικαίωμα έχει ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών αλλά και το Δικαστήριο αυτεπαγγέλτως.

Ακολουθεί η συζήτηση της υποθέσεως κεκλεισμένων των θυρών, όπου ο Δικαστής μη δεσμευόμενος από τα αιτήματα των διαδίκων αποφασίζει:

α) αν πρέπει να τεθεί σε δικαστική συμπαράσταση ο υπέρ ου η αίτηση,

β) για ποιες πράξεις και

γ) ποιος θα ασκεί τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για λογαριασμό του. Το πρόσωπο το οποίο επιφορτίζεται με την σχετική εξουσία ονομάζεται δικαστικός συμπαραστάτης, ενώ το όργανο που τον “επιβλέπει” εποπτικό συμβούλιο.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την έκδοση οριστικής απόφασης, η οποία αποφασίζει επί των προαναφερόμενων ζητημάτων.

Διαπιστώνεται λοιπόν ότι, η διαδικασία της δικαστικής συμπαράστασης είναι ο καταλληλότερος τρόπος και η πιο ενδεδειγμένη λύση για ηλικιωμένους που αδυνατούν να μεριμνήσουν προσωπικά, λόγω σωματικών αναπηριών ή εξαιτίας κάποιας ψυχικής ασθένειας τις υποθέσεις τους.

Ενημερωθείτε από το νομικό τμήμα του Δικηγορικού Γραφείου «Ζωή Τρουλινού» για όλες τις αλλαγές και τις εξελίξεις καλώντας τώρα στο 2155401838. Μπορείτε ακόμα να επικοινωνήσετε από το site μας & να κάνετε Like στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νομικά νέα.

Ζωή Τρουλινού - Δικηγόρος Γαλάτσι

Η δικηγόρος Αθηνών Ζωή Κ. Τρουλινού γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε τις βασικές της σπουδές. Αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή με άριστα και εισήχθη στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Στη συνέχεια, μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου στο Ναυτικό Δίκαιο, λαμβάνοντας το μεταπτυχιακό της με διάκριση. Μάθετε Περισσότερα...