Συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτου

Η πώληση ή αγορά ενός ακινήτου, είναι μια απαιτητική διαδικασία η οποία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Είτε πρόκειται για αγορά οικοπέδου, είτε για αγορά κάποιου ακινήτου, ο αγοραστής θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στη διαδικασία που θα ακολουθήσει, ώστε να αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις μελλοντικά. Το δικηγορικό μας γραφείο, αναλαμβάνει τον πλήρη νομικό έλεγχο οποιουδήποτε συμβολαίου αγοράς/πώλησης ακινήτου. Στο παρακάτω άρθρο μπορείτε να βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτου.

Επιλέξτε ΕΔΩ για να δείτε τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για τον πωλητή του ακινήτου.

Επιλέξτε ΕΔΩ για να δείτε τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για τον αγοραστή του ακινήτου.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτου | Αναλυτική διαδικασία

Βήμα 1ο

Η πρώτη ενέργεια που πρέπει να πραγματοποιηθεί, αφού κάποιος επιλέξει να αγοράσει ή να πουλήσει ένα ακίνητο, είναι ο πλήρης νομικός έλεγχος ακινήτου και των τίτλων ιδιοκτησίας από κάποιο δικηγόρο. Το δικηγορικό μας γραφείο αναλαμβάνει τον πλήρη νομικό έλεγχο του ακινήτου και των τίτλων ιδιοκτησίας του ακινήτου, σε αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο. Με αυτόν τον τρόπο, επιβεβαιώνεται η νομιμότητα του ακινήτου.
Παράλληλα με το νομικό έλεγχο, πραγματοποιείται και τεχνικός έλεγχος ο οποίος γίνεται από κάποιον πολιτικό μηχανικό, ο οποίος θα προβεί:

Α) Στον έλεγχο της τεχνικής νομιμότητας του ακινήτου
Β) Στην εξέταση της ποιότητας του ακινήτου
Γ) Στη μελέτη της κατασκευής, της ποιότητας της εργασίας και των υλικών, καθώς επίσης και της λειτουργικότητας του χώρου
Δ) Στον έλεγχο τήρησης των πολεοδομικών διατάξεων

Νομικός έλεγχος ακινήτου

Νομικός έλεγχος ακινήτου

Βήμα 2ο

Αφού πραγματοποιηθεί ο νομικός και ο τεχνικός έλεγχος, θα χρειαστεί να υπογραφεί από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ένα ιδιωτικό συμφωνητικό. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί ο αγοραστής να διασφαλίσει ένα ποσό προκαταβολής, αλλά δεν εξασφαλίζεται πλήρως από το ενδεχόμενο πώλησης του ακινήτου σε κάποιο τρίτο πρόσωπο (όχι στον αγοραστή). Αφού συνταχθεί, ελέγχουμε πλήρως την ορθότητα του ιδιωτικού συμφωνητικού και επιβεβαιώνουμε πως όλα είναι όπως πρέπει.

Βήμα 3ο

Επόμενο βήμα, είναι η πληρωμή του φόρου μεταβίβασης ακινήτου. Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται μέσω του https://www.aade.gr/myPROPERTY. Έπειτα εκδίδεται το αποδεικτικό βεβαίωσης της καταβολής φόρου μεταβίβασης του ακινήτου (από το myPROPERTY) για να ελεγχθούν οι φόροι μεταβίβασης, καθώς και να γίνει αποδεκτή η δήλωση. Τη διαδικασία αυτή την αναλαμβάνει κάποιος συμβολαιογράφος της επιλογής σας.

Βήμα 4ο

Εάν όλα τα παραπάνω βήματα έχουν γίνει σωστά, τότε όλες οι πληροφορίες πρέπει να εμφανιστούν στο taxisnet του πωλητή και του αγοραστή. Σε αυτήν την πλατφόρμα πρέπει τα εμπλεκόμενα μέρη να επιλέξουν αποδοχή και υποβολή σε περίπτωση που αποδέχονται την αγορά/πώληση του ακινήτου.

Βήμα 5ο (τελικό συμβόλαιο)

Αφού πραγματοποιθεί ξανά ο νομικός έλεγχος του ακινήτου και των τίτλων ιδιοκτησίας του ακινήτου, γίνεται παράσταση κατά τα συμβόλαια για τον αγοραστή και τον πωλητή. Τέλος, εφόσον όλη η διαδικασία διεξαχθεί σωστά και ελέγξουμε πως όλα είναι όπως πρέπει, τότε το συμβόλαιο μεταγράφεται σε υποθηκοφυλακεία ή κτηματολόγια. Για το τελικό συμβόλαιο, θα χρειαστούν όλα τα παρακάτω δικαιολογητικά τα οποία θα χρειαστεί να συλλέξει ένας συμβολαιογράφος:
 

  1. Φορολογική ενημερότητα
  2. Ασφαλιστική ενημερότητα από το τ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, εφ’ όσον  ο πωλητής είναι ή ήταν έμπορος, συμμετείχε σε κάποια εταιρία,, ασκούσε ελεύθερο επάγγελμα ή ανήγειρε οικοδομή στο όνομά του μέσα στη τελευταία δεκαετία
  3. Βεβαίωση ΤΑΠ από το Δήμο στον οποίο ευρίσκεται το ακίνητο
  4. Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) σε δύο αντίτυπα
  5. Βεβαίωση μηχανικού Ν. 4495/2017 περί μη αυθαιρεσιών στο ακίνητο
  6. Πιθανές τακτοποιήσεις ένα έχουν γίνει με οποιονδήποτε Νόμο, καθώς και τις τυχόν κατόψεις που τις συνοδεύουν
  7. Πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ των πέντε τελευταίων ετών πριν την υπογραφή του συμβολαίου
  8. Πιστοποιητικό υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο του Ν. 2308/1995 ή σε περίπτωση λειτουργίας Κτηματολογικού Γραφείου, απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος
  9. Πλήρη και επικαιροποιημένα στοιχεία ταυτότητας πωλητή και αγοραστή, διεύθυνση κατοικίας, Α.Φ.Μ. και Δ.Ο.Υ.

Επιλέξτε ΕΔΩ για να δείτε τα έξοδα του αγοραστή και του πωλητή για τη διαδικασία αγοραπωλησίας.

Τελικό συμβόλαιο αγοραπωλησίας ακινήτου

Τελικό συμβόλαιο αγοραπωλησίας ακινήτου

Συμβόλαια Αγοραπωλησίας Ακινήτου | Που μπορώ να βρω ένα δικηγόρο για το συμβόλαιο αγοραπωλησίας μου;

Η ζωή Τρουλινού, παράλληλα με το δικηγορικό της γραφείο είναι και διαπιστευμένη διαμεσολαβητής από το Chartered Institute of Arbitration του Λονδίνου, με ειδική εκπαίδευση στις διαπραγματεύσεις. Αναλαμβάνουμε επίσης τον πλήρη νομικό έλεγχο του ακινήτου και τον έλεγχο των τίτλων ιδιοκτησίας σε περιπτώσεις αγοραπωλησίας ακινήτου, ενώ στοχεύουμε στην άμεση επίλυση νομικών ζητημάτων και στην άρτια διαχείριση οποιασδήποτε νομικής υπόθεσης μας ζητηθεί να υπερασπιστούμε.

Τηλέφωνο+30 215-5401838
Κινητό+30 6972858211

Δικηγόρος Ζωή Τρουλινού


Ενημερωθείτε από το νομικό τμήμα του Δικηγορικού Γραφείου «Ζωή Τρουλινού» για όλες τις αλλαγές και τις εξελίξεις καλώντας τώρα στο 2155401838. Μπορείτε ακόμα να επικοινωνήσετε από το site μας & να κάνετε Like στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νομικά νέα.

Ζωή Τρουλινού - Δικηγόρος Γαλάτσι

Η δικηγόρος Αθηνών Ζωή Κ. Τρουλινού γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε τις βασικές της σπουδές. Αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή με άριστα και εισήχθη στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Στη συνέχεια, μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου στο Ναυτικό Δίκαιο, λαμβάνοντας το μεταπτυχιακό της με διάκριση. Μάθετε Περισσότερα...